vineri, 30 septembrie 2011

Franturi de amintiri

Amintiri de joi seara si vineri.
Joi l-a luat Cristi de la gradi si eu am spus sa stam acasa, pentru ca eram foarte obosita. A facut pipi pe el la gradi. A mancat gris cu lapte( la ora 4) si ciorba (la pranz). Cand au ajuns au zis sa se duca la tobogan asa ca au venit dupa ce s-a inserat acasa (el cu tati)
Cand a ajuns acasa Baiat i-a zis sa se spele pe maini si el nu a vrut. S-a rugat de cateva ori de el si apoi a cedat. I-am amintit ce i-a zis Safer de autoritate si el a inteles sa-l ia sa-l spele cu forta. Apoi l-a lasat plangand. Plangand rau. Am incercat sa-i explic (lui Baiat) ca nu mi se pare ca asta e autoritatea de care vorbea dr, ca nu-i normal sa-l lasi sa planga asa. Nu, ca lui i-a zis sa il lasam sa-si consume criza. Eu am inteles asa: ca trebuie sa-i distragi atentia. Daca nu poti, sa-l indepartezi din public sau sa-i spui ca daca nu se linisteste plecati din parc (asta nu se aplica acum). Sau daca nu, sa il lasi sa-si consume criza si in nici un caz sa nu cedezi. Dar aici despre ce cedare era vorba? Bogdan n-a vrut sa se spele. L-a spalat totusi, deci baiat nu a cedat. Dar de ce sa-l lase sa planga dupa aia? Nu a avut absolut nici o intentie sa-l linisteasca.
Dupa aceea toata seara l-a batut pe Sashi si mai dadea si in noi. I-am tras si eu doua la fund dupa ce incepuse sa nu mai faca decat asta.
De cateva zile, Baiat nu mai poate sa-l spele pe dinti seara. De obicei il spala el, in timp ce eu il culcam pe Sasha. Acum nu mai vrea Bogdan, Baiat il roaga si iar il roaga. Fara rezultat.
Astazi nu a mai facut pipi pe el. cand m-am dus sa-l iau, era singur cu doamna V. Mi-a zis doamna toata familia, cum bunica Valerica e batrana tare si i se vad venele de la maini, cum bunica Mariana e la Ct(nu mai stiu ce altceva mi-a zis despre ea), bunicul Viorel joaca ping-pong, mai e si tataie si cu o doamna pe care nu mai stia cum o cheama- era vorba de tanti Nita, pe mami o cheama Anca, pe tati Cristi si avem trei masini, un passat, un renault si un volkswagen :). L-a intrebat cine vine sa-l ia si a zis ca nu e sigur, ca daca vine tati vine cu masina, mami nu vine cu masina ca ea nu conduce ca i se opreste motorul si pune frana prea tare.
A rugat-o sa-l lase sa se joace co o jucarie, ca el acasa nu are jucarie dintr-asta dar are si el foarte multe jucarii. Si jucariile cele mai multe i le ia mami, tati nu prea ii ia jucarii, ca el trebuie sa cumpere si altele, ce mai e nevoie, mancare si ce mai trebuie.
A zis ca pe mama lui mami o cheama mariana iar pe mama lui tati o cheama anca. "Pai cum, anca nu e mama ta? Ba da. Si e si mama lui tata? Da! Asta inseamna ca tu cu tatal tau sunteti frati! Da!"
Ca el areun fratior pe care-l cheama Sasha si care merge in patru labe. Doamna i-a zis, cum in patru labe, ca asa merg cateii. Poate de-a busilea. El" da, de-a busilea, dar bunica mariana mai zice cateodata: ia uite-l pe Sasha merge in patru labe!"
A povestit cum mergea la mare, cateodata si cu colacul, cum il bate pe el Sasha dar el nu da in el, ca e mai mare...
Apoi a venit dna asistenta cu Sashi in brate cu care fusese la doamna directoare care are un nepot care seamana perfect cu Sasha. Si dna V a crezut ca e nepotul dnei directoare...
Sashi a primit o masinuta, cred ca de la dna asistenta.

Dupa gradinita, am fost in mall, afara statea sa ploua. Am mancat, Bogdan de la Mc (suc de portocale, mc nugget si salata de varza) si acum avea iar iritatie la gura. Zic iar pt ca a mai avut duminica trecuta, stiu fiindca a aparut in poza de la botezul Sarei. Si atunci mancase mc inainte, adica iritatia o avea sigur duminica si mc mancase sigur vineri seara.

A vrut sa se dea in barcutele de pe apa,eu tot vreau sa il dam de vreun an, asa ca am zis da. Cand s-a pus in barcuta, a inceput sa se invarta pe loc, destul de repede. Nu stia sa miste de volan. S-a speriat si a inceput sa planga si ne zicea sa oprim barcuta. A durat ceva pana a putut sa-l aduca la mal. El plangea in continuare. Baiat i-a zis sa se dea in continuare, sa miste de volan. El plangea si zicea sa opreasca barca. Baiat, nu, ca nu opreste barca, sa se dea, ca ce, e fricos? Sa invete! Dupa ce i-am zis si eu de trei ori sa-l scoata, l-a scos si a zis "Altadata sa va dati singuri daca nu stiti sa va plimbati cu barcutele!". Adica? Adica trebuia sa-l las acolo, sa invete sa se dea. I-am explicat ca nu avea cum sa invete nimic daca era speriat si plangea si singurul lucru pe care il mai facea era sa tipe, opreste-ma, opreste-ma. Nu, ca nu am dreptate...
Cam asta.



joi, 29 septembrie 2011

Ieri a facut iar pipi. Bunica l-a intrebat de ce nu le spune doamnelor ca face si el a zis ca nu era nimeni atunci, ca dna plecase putin. Nu inseamna ca asa e, dar nici ca nu e asa...
Dupa amiaza am fost in parc, s-a dat cu trotineta si a mancat mult. Se juca si mai venea si imi cerea mancare. dupa ce a mancat iaurt, chiftele, mar, a venit si mi-a zis "mami, hai sa mancam ceva!" M-am bucurat ca a mancat iaurtul simplu de la gradi, fara fructe sau bombonele/cereale.
Doamna mi-a zis ca l-a laudat ca a invatat poezia repede (Hopa hopa periuta). Au colorat hainute pt copii (a colorat numai cu verde) iar alaltaieri un calut (portocaliu si albastru).
mai erau si niste ghicitori pe foaia de desen, o sa ma mai uit

miercuri, 28 septembrie 2011

A treia saptamana de gradinita

Bogdan merge deja de ceva timp la gradinita...E asa si asa.
In prima zi nu a plans deloc. S-a trezit singur, ne-am imbracat si am plecat toti patru la gradinita. Am luat un singur buchet de flori si Bogdan i l-a dat doamnei V. Sunt doua educatoare la aceeasi grupa...Apoi i-am zis sa se duca sa se joace ca o sa vin eu sa-l iau mai incolo. Nu amancat nimic. A doua zi l-a dus taica-su. A plans tare. Rau. S-a dus in toaleta s daca intra cineva urla ca disperatul. Dupa ce a plecat taica-su zice ca s-a linistit. I-a zis doamnei ca el nu mananca la gradi, ca mananca acasa. A treia zi i-a zis ca face si pipi tot acasa. Deja vineri a facut pe el, in somn. A doua saptamana a facut in fiecare zi, mai putin vineri. De mancat a mai mancat ciorba, a mai mancat orez cu lapte si gris cu lapte. Doamna ne-a zis ca e foarte cuminte dar ca se joaca singur. M-am speriat tare, plus ca face si pe el. mai sunt copii care fac, dar nu stiu daca asa des. Ne-am facut programare la psiholog. Mie si lui baiat mai mult, pt ca e clar ca ceva nu am facut cum trebuie. Deoarece programarea e destul de tarziu, am sunat si la Anima si l-am programat la dna Safer. Daca il intrebi cum e la gradi zice ca e frumos, doar ca dimineata nu vrea sa mearga si de obicei plange. Ori cand plecam, ori pe drum (mai putin), ori cand ajungem acolo. Azi de ex nu a plans, dar am intrat eu in clasa sa vb cu educatoarea si dupa ce m-a tot vazut acolo a inceput sa planga si sa se impinga in mine sa plecam.
Mi-a zis o data ca s-a jucat cu fetitele, ca baietii se bateau. Ieri mi-a zis ca toti copii se bat. L-am intrebat de ce se bat. daca cineva ii fura (jucaria, banuiesc), il impinge si se cearta si apoi se bat. Si tu te bati, l-am intrebat? Eu nu. Si daca iti fura cineva jucaria? pai il daram.
La dna Safer am intrat intai singura. i-am spus ca face pipi pe el la gradi si nu se joaca cu copiii. Am dat mai multe detalii. E clar ca nu s-a adaptat faptul ca face pipi are legatura cu o nevroza, pt ca nu se pune problema ca nu se poate tine, adica nu-i problema de dezvoltare.
Ca e f incapatanat si nu te intelegi usor cu el: are un comportament opozitionist si trece printr-o criza de afect (cred ca am retunt bine...)
Indicatiile ei au fost sa ne impunem in fata lui. Sa o tinem pe a noastra, daca trebuie. Ca unui copil opozitionist ii trebuie autoritate in educatie. Si ca dupa ce se consuma criza, probabil dupa 4 ani, va fi un copil foarte echilibrat. L-am adus si pe el in cabinet, nu a vrut sa stea, a vazut dna dr cum face si a zis ca e f atent la ce se intampla in jur cand are crizele astea, ca nu-s probleme. Nu ca ma gandeam ca sunt, dar e bine ca a zis si ea.
Cu mancatul, sa nu-l obligam. daca nu mananca toata ziua nu-i problema, nu a murit nici un copil de infometare (eu stiam ca da, dar nu-i cazul :) ) Sa il chemam la masa dar sa nu facem caz din asta. Daca nu vine, la urmatoarea masa. sau, sa-i lasam mancarea pe masa si o sa vina el daca ii e foame. Cu diversificarea mancarii, tot sa nu-l obligam. Ca e bine dezvoltat si daca si analizele sunt bine, e ok. Ca daca mananca lapte, branza, carne, oua, legume si fructe, e absolut ok. Baiat a zis ca da, dar la gradi nu i se dau doar astfel de feluri. A zis ca la gradinita nu-i problema ca sigur va manca, macar va gusta.
Cu crizele de plans. Daca avem forta, putem sa-l lasam sa-i treaca, sa epuizeze(nu am reusit pana acum si nici n-as vrea). sau sa ii distragem atentia (cum a zis si ea, a crescut si acum e destept, e mai greu sa-i distragi atentia). sau ii spui: daca nu te potolesti,plecam acasa. pai da, dar tocmai asta e problema, ca acasa ii place f tare. El nu cere niciodata sa iesim afara. A zis atunci sa-i facem viata acasa mai putin frumoasa. Ca poate de aceea nici nu vrea la gradinita, ca-i palce prea tare acasa. sa-i ascundem eventual jucariile. cam greu (ca-s multe, plus ca el se joaca si cu altceva in afara de jucarii.
O sa mai mergem peste 10 zile. I-a zis lui Bogdan ca peste 10 zie o sa vada daca mai face pipi ii da injectii, daca nu, bomboane.
Nu prea mi-a placut ca a vorbit de fata cu el mai multe lucruri...asta este.
In rest, a fost destul de ok.