vineri, 2 august 2013

Febra mare

Bogdan e iar bolnav. Aseara a avut febra mare, inainte sa se culce, a gemut in somn si vomat. Azi toata ziua a zacut, l-a durut capul si l-au durut si ochii. I-a dat mama nurofen...

luni, 29 iulie 2013

Istanbul pentru copii

Sunt foarte multe destinatii parca special concepute pentru copii. Mai mult, sunt atat de multe parcuri de distractii in Europa in care ai putea linistit sa iti petreci toate vacantele impreuna cu ei pana cresc si nu mai vin cu tine in vacanta. De ce ai merge atunci in concediu in Istanbul? 
Pentru pestii din Basilica Cisterna, pentru povesti despre civilizatii demult apuse (si totusi amintite si regasite la tot pasul), pentru podurile care unesc doua continente, pentru faptul ca turcii au mare drag de cei mici si pentru multe alte motive care fac din Istanbul un oras numai bun de explorat alaturi de copii.
Hagia Sofia – “Mami, stii ca eu am o colega la gradinita Sofia?” Iata un motiv numai bun pentru prima lectie de limba greaca: Sophia(gr)= wisdom=intelepciune/invatatura. Si pentru o lectie despre arta islamica versus arta bizantina. E adevarat, un copil de 5 ani, nu o sa retina toate detaliile si multora nici nu are sens sa le povestesti (poate, daca le place sa coloreze, le printati niste foi cu arabescuri, pe care sa le deseneze in culorile ceramicii de Iznik). Insa dupa mai multe vizite in moschei cu siguranta se va convinge ca in arta islamica reproducerea figurilor lipseste, caligrafia si arabescurile sunt insa din plin. Ce am mai facut noi la Hagia Sofia? Am urcat o multime de trepte (domoale) ca sa ajungem la balcon, am stat pe locul de unde odata imparateasa bizantului privea ceremonia, am admirat indeaproape bulinele imense cu inscriptii caligrafice si cel mai important am cautat sa pozam cat mai de aproape mozaicul arhanghelului Gabriel. Protectorul fratelui sau. Din pacate, mozaicul arhanghelului Mihail, a fost distrus complet…Am mai admirat vitraliile, multimea candelabrelor si locul care o data era considerat central universului. Acum, se plimba prin Omphalion, nestingherita, o pisica.
Topkapi este iar un bun prilej pentru cateva lectii de istorie. Noi, adultii, am reactionat mult mai bine la vederea sabiei lui Stefan cel Mare sau al portretului lui Baiazid. Sau la dintele si firele din barba lui Mohamed sau la toiagul lui Moise. Copiii vor reationa cu siguranta la feluritele buzdugane, iatagane, pietre pretioase. Sunt foarte multe de vazut, fiecare piesa din palat are propria poveste asa ca recomandarea ar fi sa fiti odihniti cand vizitati Topkapi; si voi si copii. Si mai ales, sa incercati sa nu ajungeti in weekend. Cozile la intrare nu au fost impresionante insa inauntru, daca este foarte aglomerat copii nu vor mai avea rabdare si s-ar putea sa treceti pe langa adevarate comori fara sa le descoperiti. Ca si pregatire in prealabil, le puteti spune povesti despre cum s-a transformat toiagul lui Moise in sarpe sau despre cum a despicat marea cu el. Sau povesti despre Stefan cel Mare. Sau puteti face impreuna arborele genealogic al familiei voastre. Pentru ca si la Topkapi veti gasi unul…V-am zis ca fiecare piesa din palat are o poveste, nu?
Dolmabahce este un palat somptuos dar foarte European, nu il recomand decat daca ramaneti in pana de alte idei. Si daca aveti foooarte mult timp liber. Aici gasiti o scara principala cu balustrada de cristal Bacara si cel mai mare candelabru de cristal de Bohemia din lume. Care s-a aprins cand am ajuns noi in dreptul lui. Cu toate astea, copilul nu a fost impresionat.  Curtea palatului ne-a taiat insa respiratia, cu vederea magnifica asupra Bosforului, cu portile impresionante. Pe Bogdan, l-a impresionat tare cum doua fetite umpleau o sticla cu pietricele. Cu greu l-am desprins de acolo.
Despre Rahmi M.Koc Museum citisem inainte sa ajungem la Istanbul insa am ajuns aici din cauza de vreme ploioasa. Merita din plin. Dupa ce vazusem Muzeul Tehnic din Viena si Deutsches Museum din Munchen credeam ca un muzeu similar in Istanbul este prea putin. Pe Bogdan l-a incantat foarte tare dar si pe noi, in egala masura. Am fost duminica si era deschis pana la ora 8 desi pe site-ul lor scria ca se inchide la 5 sau 6. Sunt foarte multe sectiuni, planificati in asa fel incat sa nu regretati ca nu ati avut timp de toate. In sectiunea cu automobile, masina zburatoare din Harry Potter ne-a atras atentia si promisiunea ca vom vedea acasa intreg filmul. Apoi urmeaza o intreaga expozitie de vagoane si locomotive in care sa te poti urca si face o gramada de poze. Mie mi-a placut cel mai mult!
Pasionatii de ambarcatiuni si de avioane au si ei multe de vazut. Sunt tot felul de alte masini si masinarii, butoane, biciclete, trenulete electrice, mini fabrica de ulei si un colt pentru copii cu multe experimente interesante: device-ul de facut baloane de sapun uriase, secretul arhitectului Sinan, prisma, sunt cateva din elementele care ii va incant ape cei mici.
Pana in 14 iulie 2013 in expozitia temporara “Here comes the sun” copiii pot sa isi construiasca propria casa ecologica si pot invata mai multe despre energia solara. Programul expozitiilor poate fi consultat aici: http://www.rmk-museum.org.tr/en/rmk_exhibitions.htm
 Vizitarea submarinului este pentru copiii mai mari de 8 ani, nu am incercat (din lipsa de timp) sa vedem daca se poate si cu cei de 5. Dar cu siguranta ar fi fost interesant.
In weekend-uri puteti sa va plimbati cu trenul nostalgic, de-a lungul Cornului de Aur, o scurta plimbare de la muzeu insa privelistea nu este atat de spectaculoasa, sunt multe corturi si case parasite …

Destul de aproape de muzeul Rahmi M.Koc este Miniaturk, un incantator parc cu miniaturi din toata Turcia, un parc in care sigur va veti gasi inspiratia pentru alte calatorii.