sâmbătă, 31 octombrie 2009

E timid

Ieri am intrat în casă la Camelia și când a văzut-o a închis ochii, de eu am crezut că a adormit...I-a deschis apoi repede și a plecat în explorare, dar cert e fapul că s-a intimidat și nu a știut cum să reacționeze, așa că a închis ochii...Asta se adună la faza pe care a făcut-o când m-a văzut după ce am venit din Roma - a întors capul și s-a uitat înspre nicăieri.

Tușește

Nu a fost nici azi la grădiniță, dimineață avea nasul plin de muci, tușea și părea atât de plăpând încât n-am putut să-l duc. Și în plus, după ce i-am schimbat scutecul, a închis ochii să se culce și m-am întins și eu lângă el și am stat așa amândoi jumătate de oră, de fapt până a intrat mama în cameră să ia aspiratorul...
Mi-e cam frică și cu gripa asta porcină, până acum tot ziceam că e caterincă, dar deja stau să mă gândesc dacă să-l mai duc la grădi...vom vedea.
Ieri am fost în mall-ul nou care s-a deschis aproape de noi. El a stat acasă cu mama. I-am luat niște blugi groși de la c&a și un pulover drăguț de la fox. Cînd mi-a adus mama lucrurile de la h&m am mai făcut ordine la bebe și mi-am dat seama că nu mai are deloc pulovere, eu aveam impresia că le mai poate purta pe cele de anul trecut(pe care le-am probat la sfârșitul verii), dar s-a mai lungit și i-au rămas mici la mâneci. Azi am ajuns în ikea și am reușit să-i iau coșuri pt jucării pt că mă disperau- are multe mici și le împrăștie în toată casa. Trebuie să fac cumva să-i dau zilnic doar câteva jucării.

Ieri s-a suit pe masa mare în picioare. Azi își arunca jucăriile din canapea peste brațul înalt și se lăsa cu capul în jos să le ia. Nu știu ce să-i fac să-i mai tai un pic din neînfricarea asta. Din ce am văzut eu, la el nu prea funcționează învățarea din greșeli/bușituri. Poate o fi uituc, ca Băiat.
Azi, cât am fost noi la ikea, el a stat cu mama la Camelia și s-a jucat cu motanul. Cică l-a jumulit pe toate părțile, iar motanul nu comenta nimic. Doar la sfârșit, probabil obosise și începuse să se apere.

Așa. Am căutat foaia pe care am scris cum se numea fiola pe care i-am dat-o în noaptea când a avut febră: Dexametazonă. Îmi este groază: http://en.wikipedia.org/wiki/Dexamethasone
Later edit: Pe AAP am găsit totuși că se folosește și la copii în laringite, anghine ș.a, așa că m-am mai liniștit http://pedsinreview.aappublications.org/cgi/eletters/24/8/284

joi, 29 octombrie 2009

The "viroza" strikes back

Duminică noaptea s-a tot trezit din cauză de nas înfundat așa că am dormit cu el în pat. Nu l-am dus luni la grădiniță deși nu mai avea febră sau muci; l-am dus marți. Dupa amiază l-am dus la CMU pt că avea iar febră, 38 doar, dar parcă simțeam eu ceva. Chiar i-am zis doamnei dr că știu că nu e mare temperatura dar vreau să se uite în gâtul lui, ca să dorm liniștită. A zis ca e probabil o viroză, că e gâtul puțin roșu. Noaptea , la 1.30 l-am auzit plângând și când m-am dus la el, vomitase și se era să-și înghită limba. Și horcăia îngrozitor. Am țipat la Băiat să-mi aducă lingură de lemn deși nu cred că îmi era de folos. I-am scos limba cu mâna și nu a mai vrut să și-o înghită. Avea febră, 39.6 grade. M-am speriat rău, cred că a fost prima dată de când l-am născut când m-am panicat. Ne și vedeam la spital, internați amândoi. I-am pus un supozitor Novocalmin, Băiat a udat un prosop să îl țină pe frunte iar eu am sunat la urgență la CMU, de unde mi-a dat nr de la pediatrie pe care l-am notat corect dar am sunat greșit și am vorbit cu un nene care nu era de la urgențe dar care sper că nu m-a înjurat prea tare...parea amuzat de ce disperată eram...Nu m-am prins că sunasem eu la nr greșit -nu că nu aveam nr corect așa că am sunat la medicover. Mi-a zis să-i fac duș cu apă la 37-38 grade(temperatura mâinii-evident ca nu am găsit nici unul din cele 3 termometre de baie) și să-i dau o fiolă de ceva-nu-mi amintesc acum de ce-a trebuit să se ducă Băiat la farmacie. (Asta pt că horcăiala aia era de fapt un fel de răgușala-am aflat a doua zi de la medicul care l-a consultat). După aia am sunat și la CMU, că mi-am dat seama că aveam nr...Mi-a zis același lucru, minus fiola respectivă. Pe care i-am dat-o după ce l-am pus pe Băiat să citească prospectul pe net din care nu am înțeles nici unul nimic-probabil stresul era de vină. Dar am mers pe mâna dr și bine am făcut. Dupa 40 de minute, pe la 2.10, bebe avea DOAR 38.8...Dr de la Medicover a zis că e ok, că dupa vreo oră își face efectul Novocalminul. Între timp i-am mai dat și panadol la sfatul dr de la CMU. Și gata, într-o ora - o oră jumătate bebe nu mai avea febră. L-am culcat cu noi și a dormit până la ora 10 dimineața. Peste noapte i s-a mai ridicat temperatura dar transpira instant și îi trecea. L-am schimbat în somn. Dimineațăla 9 m-a sunat dr de la cmu să mă întrebe ce face Bogdan, am vb lângă el dar nu s-a trezit. De atunci nu a mai făcut febră. Deloc. Ieri la 4 am fost la Medicover la control și i-a făcut și aerosoli. a urlat răăău de tot. A zis dr că e pe terminate boala, mi-a dat nurofen la 8 ore dacă nu mai are febra(2 zile), tantum verde(i-am dat hexoral că aveam de marti de la cmu) si oscillococcinum și doar dacă mai face de 2 ori febră așa de mare, antibiotic.
Apropo de antibiotic, îmi venea să râd de dr de la Cmu...Îi zisesem că Bogdan a tot avut episoade de febră, diverse viroze-de-a lungul timpului. Mi-a zis că nu s-ar grăbi să-i dea antibiotic i-ar eu i-am spus că din partea mea e ok, ca nu a luat până acum deloc antibiotic. S-a uita așa admirativ la mine și mi-a zis ca-s tare curajoasă.Că multe mame o întreabă de ce nu îi prescrie copilului antibiotic. Mie nu mi se pare că se numește curaj. De ce să-i dau ceva inutil și să-i bușesc și sistemul imunitar? Asta nu-nțeleg! Nu sunt anti antibiotic. Sunt convinsă că este una dintre marile descoperiri ale omului, dar nu pentru infecțiile virale. Atâta tot. E adevărat că poate nu tot timpul poți să le deosebești de cele provocate de bacterii. Dar deja pe principiul acesta poți să ramifici atâți de "dacă"...Răspunsul ar putea fi un exudat, o antibiogramă, dar nu știu cum poate ajuta asta un copilaș mic când rezultatul la un exudat, la CMU de exemplu, îl ai în 7 zile...

duminică, 25 octombrie 2009

Roz somon

Am uitat sa scriu ca băiețelul din parc, Darius, era îmbrăcat super-super drăguț, chiar și Băiat a remarcat :) !! Avea pantaloni și hăinuță roz somon f pal și pantofiori kaki. Mi-a rămas gândul la hainele lui...
Bebe a făcut iar febră, după amiază i-am pus termometrul și nu avea, iar la 19.30 avea 38.6 gr C. Aseară a cam plâns în somn mult, m-am dus la el și avea nasul înfundat și după aia când a mai plâns l-am trezit pe Băiat să-i punem batista bebelușului,ne-am dus cu aspiratorul la el în cameră dar acolo ne-am dat seama că el doarme...Așa că i-am scos dimineață de abia, oricum nu avea decît f puțin. Azi nu a avut deloc muci. Dar nu a mâncat decât lapte, vreo 5 linguri de ciorbă și un iaurt mic!!!! Plus vreo 2 biscuiți. Și a cam vrut să stea în brațe.
A! Și colac peste pupăză, azi iar a fost constipat, ieri a fost normal, dar azi s-a chinuit și a făcut ff puțin. Ieri a mâncat ciorbă destulă...

În parc

Ieri Bogdan s-a jucat la toboganul din Vitantis, e un Little Tikes de plastic iar Bogdan prinde viteză mai mare decât la cel din parc din Romniceanu. Poate îi luam la Constanța așa. Nu erau copii când am ajuns, apoi a venit o fetiță care avea un balon pe care l-a lăsat pe acolo iar Bogdan s-a dus direct la el. Mama fetiței nu a zis că nu-i nici o problemă, că se poate juca, ci că-i pare rău că nu are două...Ideea e că eu l-am luat de la balon, el urla și nu am mai putut să ne înțelegem așa că am plecat. Nu știu dacă a fost o decizie deșteaptă să nu-l las să se joace cu balonul, mă rog e o chestie dificilă cu care trebuie să ne obișnuim.
Apoi după-amiază am vrut să mergem în parc dar bătea vântul și am rămas la leagăn în fața blocului. Astăzi în schimb am fost în parc, la tobogane și apoi ne-am plimbat și prin Cotroceni iar Bogdan a mers pe lângă noi destul de liniștit o bună bucată de vreme. Trebuie să-l învățăm cumva să facă și asta. În parc Bogdan și-a făcut 2 "prieteni", pe Serban și pe Alexandru, mai mult Alexandru, care era mai mare și chiar vroia să se joace cu el. Și mai era un băiețet blond Darius, care cumva vroia să se joace numai cu mine. A fost tare supărat când am plecat.
Acum bebe doarme...iar tata cu mama se uită la Ratatouille :)

Este iar week-end

Dimineață am fost la Medicover și am întrebat și de căciulița lui dar nu am găsit-o nici acolo...era ultima speranță că o mai putem găsi undeva. Asta este...

Astăzi și ieri a mâncat bine, se pare că și-a revenit, cât de cât. A mâncat cartofi franțuzești. Iami! Acum vreo săptămână i-am dat ciuperci la tavă, cu brânză și a păpat cu multă poftă. Și clătitele cu cașcaval le mănâncă f bine...Nu mai mănâncă măr. Trebuie să văd ce-i dau în schimb...
Astăzi a băgat pt prima dată inelele pe băț, are el o jucărie care în mare despre asta este, însă până acum lua piesele separat și se juca cu ele. Mai punea inelele unele peste altele pe suport, dar nu băga și bătul. Acum i-am arătat și imediat a făcut și el. Inițial nu îndesa bățul bine în suport dar i-am arătat și a executat.
A căzut rău de pe canapea pe spate și a dat un cap de parchet... Băiat îl ceartă mereu că nu e atent și nu știu cum să-l fac să înțeleagă că nu poți să-i ceri asta și nici să evalueze pericolul la vârsta asta. Trebuie să încerci tu să-l ferești...Și mai avem o problemă cu certatul. Eu încerc să-i distrag atenția dacă face ceva ce nu-mi convine, pentru că am observat că este SINGURA chestie care chiar funcționează. Băiat încearcă să-i explice că nu e bine și-l certă. Așa că-i atrage și mai mult atenția.
Ce a mai făcut? Pe tăblița de scris magnetică, eu îi scriu numele BOGDAN și îi arăt că e el. Într-o seară, s-a dus la Băiat cu tăblița și îi arăta că vrea ceva, vroia creionul, dar fiindcă Băiat nu înțelegea, a început să se bată cu pumnul în piept, adică vrea să-i scrie pe tăbliță Bogdan.

Altădată, am mutat cântarul în mijlocul băii, pt că se suia pe el și dădea drumul la apa de la cadă. A încercat să ajungă fără cântar și dacă a văzut că nu poate, a mutat cântarul la loc.